LaTeX-dokumentin rakenne

Julkaistu

Komennot, argumentit ja ympäristöt

Minimaalinen englanninkielinen LaTeX-dokumentti näyttää seuraavalta:

\documentclass{article}
\begin{document}
This is \LaTeX.
\end{document}

Jokainen LaTeX-dokumentti alkaa komennolla \documentclass, jolle annetaan argumentiksi dokumentin tyyppi eli dokumenttiluokka, tässä tapauksessa article. Muita dokumenttiluokkia ovat esimerkiksi report ja book. Varsinainen teksti kirjoitetaan document-ympäristöön eli komentojen \begin{document} ja \end{document} väliin. Komento \end{document} päättää dokumentin, eikä LaTeX käsittele mitään tämän jälkeen tulevaa tekstiä.

Jokainen LaTeXin komento alkaa kenoviivalla \, ja komennon argumentti sijoitetaan aaltosulkeiden { } sisään. Jokainen ympäristö puolestaan alkaa komennolla \begin{ympäristö} ja loppuu komennolla \end{ympäristö}, missä ympäristö on kyseisen ympäristön nimi. LaTeX erottaa pienet ja isot kirjaimet toisistaan, joten esimerkiksi \END on eri komento kuin \end.

Optiot ja makropaketit

Minimaalinen suomenkielinen LaTeX-dokumentti näyttää seuraavalta:

\documentclass[a4paper,12pt]{article}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[T1]{fontenc}
\usepackage{lmodern}
\usepackage[finnish]{babel}
\begin{document}
Tämä on \LaTeX.
\end{document}

Useille LaTeXin komennoille voi antaa valinnaisia argumentteja eli optioita, jotka sijoitetaan hakasulkeisiin [ ]. Tässä esimerkissä annettiin \documentclass-komennolle optiot a4paper ja 12pt, joilla LaTeX asettaa sivun marginaalit A4-kokoiselle paperille sopiviksi sekä muuttaa kirjainkooksi 12 pistettä. Oletusarvoina ovat letterpaper (8,5 × 11 tuumaa) ja 10pt.

LaTeXin ominaisuuksia voi laajentaa tai muuttaa makropaketeilla. Makropaketteja otetaan käyttöön komennolla \usepackage, jonka on sijaittava dokumentin esittelyosassa eli komentojen \documentclass ja \begin{document} välissä. Tässä esimerkissä otettiin käyttöön suomenkielisissä dokumenteissa tarvittavat makropaketit inputenc, fontenc ja babel, joilla saadaan äät ja ööt sekä suomen kielen tavutus toimimaan.

LaTeXin toimintakaavio