Tietotekniikkataidot (TIEY4)

Julkaistu

Tietotekniikkataidot-kurssi on suunnattu yliopisto-opintonsa aloittaville. Saatat törmätä materiaaleissa kurssista pitkään käytettyyn lyhenteeseen T3 (TietoTekniikkaTaidot).

Opintojaksoon liittyvät tiedot: kurssin tavoitteet, tiedot opetuksesta. Kirjautumatta kurssitiedot tiedot löytyvät myös Sisusta (hae opintojaksoja koodilla TIEY4).

Kurssilla käytetyt järjestelmät:
Weto – harjoitusten ratkaisudokumenttien palautus
Moodle – keskusteluryhmä kullekin harjoitukselle

Ajankohtaista

ke 2.12.
Teeman 3 rekisteröinnit on nyt tehty loppuun. Jos sinulta mielestäsi puuttuu merkintä, joka sinun olisi pitänyt saada, ota yhteys Aulikkiin.
ke 20.11.
Teemojen 1 ja 2 suoritukset on viety rekisteriin ja kolmannen teeman tallennus aloitettu.
to 14.11.
Jos sinulta jäi jokin teema suorittamatta, voit osallistua kurssille uudelleen, eikä sinun tarvitse tehdä läpäistyjä teemoja uudelleen.Seuraavan kerran kurssi pidetään IV periodissa. Ilmoittaudu kuitenkin kurssille normaalisti helmikuun lopussa, vaikka olisitkin tulossa suorittamaan vain yhtä tai kahta teemaa. Starttiluennolle ei silloin tarvitse välttämättä osallistua uudelleen.
ke 13.11.
Kaikki suoritukset ovat nyt näkyvissä Wetossa. Jo nimesi puuttuu listasta, vaikka mielestäsi pääsit läpi, ota yhteyttä Aulikki Hyrskykariin, tarkistetaan mistä on kyse.
la 9.11.
Opintosihteeri tekee kirjauksia teema kerrallaan, joten kestää jonkun aikaa, ennen kuin kaikki näkyvät rekisterissä.
la 1.11.
Teemojen läpipääsyt löytyvät Wetosta (selkeiden suoritusten osalta). Kurssisuoritukseen kuuluu vielä palautteen antaminen. Kaikki ovat saaneet tähän liittyvän viestin ja henkilökohtaisen linkin palautelomakkeeseen.
la 26.10.
Tietoturvakurssin suorittaneiden listan näet Wetosta.
pe 25.10.
Kurssin tulokset eivät ihan valmistuneet, tulevat viikonlopun kuluessa. Ei tarvitse huolestua, vaikka täällä tietoturvakurssi näyttäisi Wetossa arvoa ”Failed”, järjestelmä ei vaan taipunut näyttämään hyväksytty-arvosanaa tuossa kohdassa.
pe 11.10.
Kurssin tuloksista tehdään yhteenveto toisen peridin ensimmäisen viikon kuluessa 25.11. mennessä
pe 4.10.
Ensi tiistaina kertausluento, aiheena yleisön pyynnöstä Excel. Tähän luentoon ei liity viikkoharjoituksia, mutta luennolla julkaistaan harjoittelulaskentakaavioita halukkaiden itsenäiseen harjoitteluun ja oman osaamisen kehittämiseen.
Tässä ylimääräisen luennon diat ja harjoitustehtävät. Tehtävissä eri laskentasivuilla data ja lyhyt ohje, sekä malliratkaisu. Tehtävät vapaaehtoisia, eivät vaikuta kurssiin.
ti 24.9.
Aulikki on poissa kaksi viikkoa, ja Antti (antti.sand@tuni.fi) hoitaa hänen kurssiin liittyvät tehtävänsä.
ma 23.9.
Kurssi ei jatku toiselle periodille, se siis loppuu aiemmin kuin opetussuunnitelmatiedoissaon mainittu. Oheinen aikataulu pitää siis paikkansa.
su 22.9.
Huomenna maanantaina tulee olla palautettuna harjoitukset H4, H5 ja H6. Nyt on hyvä tilaisuus vielä käydä tarkistamassa kunkin harjoituksen Submissions-välilehdellä menikö palautus perille, ja palautitko tiedoston, jonka tarkoitit lähettää (!) .
ti 17.9.
Jos teema 1 ei mennyt läpi, voi jatkaa silti normaalisti teemojen 2 ja 3 tekemista, ja teeman 1 voi tehdä keväällä (seuraavan kerran kurssi pidetään IV periodissa)
su 15.9.
Teeman 1 harjoitusten H2 ja H3 vertaisarvioinnit tulee tehdä viimeistään huomenna, maanantaina.
to 12.9. Ei arvioitavia töitä H2 tai H3?
ke 11.9.
klo 12:00: Haastamisesta oli tietoa luennoilla, vein myös vastauksen yhteen siihen liittyvään kysymykseen myös FAQ-osioon
klo 23:50: Opiskelijoille jaettu vastuuopettajat. Käy katsomassa Wetossa oma vastuuopettajasi.
ti 10.9
klo 23:59: H2 ja H3 jaettu vertaisarviointiin, ne tulee tehdä ensi maanantaihin mennessä
klo 19:30: Tämänpäiväiset luentodiat julkaistu
klo 15:40:HUOM!Tiistain erityistuet on siirretty Linnaan, mikroluokka 51 (tai 50?)
klo 9:05 Yliopiston avajaiset eivät vaikuta opetukseen
klo 8:30
⊛ Ratkaisujen H2 ja H3 palautuksen määräaika oli eilen illalla.
Jos pdf-tiedostosi on luotu ennen määräaikaa, ja sen palautus ei jostain syystä onnistunut, voit lähettää sen vielä tänään ennen klo 16:00 Aulikille sähköpostiin.
⊛ H1 vertaisarvioinnin määräaika umpeutui tänään.
Vertaisarviointiin voi pyytää lisäaikaa omalta vastuuopettajalta, mutta ette tiedä vastuuopettajaanne vielä. Laitan tiedon vastuuopettajista Wetoon tänä iltana.
⊛ Harjoitukset H2 ja H3 jaetaan vertaisarviointiin viimeistään huomisaamuun mennessä.
su 8.9.
Välimuisti. Sain opiskelijalta viestin, että hän ei löytänyt viimeksi julkaistun harjoituksen tehtävänantoa vaikka se on ollut sivuilla viikon. Kyse saattoi olla tästä:
Saattaa olla, että selaimesi (ollakseen ovelasti nopeampi) on tallentanut sivusta vanhan version välimuistiin, etkä saakaan näkyviin sivusta ajantasaista versiota. Jos epäilet tätä, pakota selainta lataamaan sivu palvelmelta (asti), painamalla
Windows ctrl+F5, ctr+shift+F5 tai shift+F5
Mac/Apple Apple + R tai command + R
Linux F5

Vaihtoehtoja on useita, koska näppäinkombinaatio saattaa riippua paitsi käyttöjärjestelmästä, myös käytetystä selaimesta.

la 7.9. klo 16:10
Muistakaa, että H1-vertaisarviointi pitää tehdä viimeistään maanantain kuluessa. Jos et ollut luennoilla viimeksi, katso 3.9. luentodiat (Teema 1).
la 7.9. klo 15:20
H3T5-tehtänvänanossa jäi epäselväksi tuleeko pakkaukseen tehdä salasanasuojaus. Se ei ole välttämätöntä, selvensin tehtävänantoa.
la 7.9. klo 13:30
Vielä kontrolliviesteistä. Ne aiheuttivat tosiaan huolta ja saivat jotkut jopa ahdistumaan, koska kokivat tulleensa peruustetta epäillyksi vilpistä. Kuten sanottu, kontrolliviesti sinänsä ei kuitenkaan tarkoita vilppiepäilyä, se vain eräs tapa suodattaa osa töistä satunnaiseen tarkastukseen. Näin ensimmäisellä kurssilla halutaan kuitenkin tehdä selväksi, että vilppiin suhtaudutaan vakavasti (vrt. Yhteistyö vs. plagiointi” ohessa), ja tämäntapaisia kontrollipyyntöjä tulee olemaan kurssin mittaan.
ke 4.9. klo 19:20
Moni on ollut kontrollista huolissaan. Käyn kaikki kontrolliviestit läpi jossain vaiheessa. Nämä kontrollit ovat vain vaan eräänlaisia filttereitä, jolla suodattetaan osan töistä tsekattavaksi. Töistä näkee monella tapaa onko se itse tehty, joten kenelläkään, joka on tehnyt työnsä itse ei ole mitään huolta.
ke 4.9. klo 8:30T
öiden jakaminen vertaisarviointiin saatiin tehdyksi
ke 4.9. klo 5:00
Jostain syystä vertaisarviointijako ei mennyt läpi, tutkaillaan tilannetta. Ilmoitan, kun ongelma on saatu korjatuksi.i
ti 3.9.
Vertaisarviointien jako menee tänään myöhään, koska selviteltäviä palautuksiin liittyviä ongelmia on paljon ennen kuin voin tehdä jaon.
Tämänpäiväiset luentokalvot on julkaistu.
ma 2.9.
Ensimmäisen harjoituksen palauksen määrä-aika on tänään. Jos et edelleenkään illalla pääse Wetoon, saat tällä kertaa lähettää ratkaisudokumenttisi Aulikille sähköpostilla.
to 29.8. klo 12:40
Ensimmäisessä harjoituksessa (H1T5a) törmättiin siihen startissa varoittamaani asiaan että järjestelmissä ollaan toistaiseksi  limbotilassa, ne toimivat välillä vähän ennustamattomalla tavalla. OneDrive-tiedostojen jako ei tällä kertaa toimi kuin silloin tällöin. Hyvä että ongelmat tulevat esiin, ja tiedätte kuitenkin että tämä tulee olemaan mahdollista kun päästään vähän stabiilimpaan tilanteeseen. Tästä ei kukaan tule menettämään pisteitä, onnistui tiedostojen löytämisessä tai ei.
to 29.8. klo 10:30
Lisäsin eiliseen viestiin ”Ne joiden ilmoittautuminen …” tiedot siitä, missä luokissa peruskäyttöharjoitusryhmä pidetään. Oletettavaa on, että ryhmiin mahtuu.
to 29.8. klo 7:40
Jos et edelleenkään pääse Wetoon, etkä ole saanut lisäselvityspyyntöä minulta sähköpostiisi, ilmianna itsesi assareille peruskäyttöryhmässä (Aulikin sähköposti on aika tukossa)
ke 28.8
Nyt kaikki, joille tarvittavat tiedot löytyivät, on liitety kurssille Wetoon. Myöhässä tulleita oli sen verran pieni joukko, etten lähde sijoittamaan teitä virallisesti mihinkään ryhmään. Valitkaa itsellenne sopiva ryhmä. Ainakin tänään ainakin osassa ryhmistä oli reilusti tilaa.
Toistakymmentä opiskelijaa jäi vielä, jotka eivät kirjoittaneet listaan peruspalvelutunnustaa. Lähetän heille huomenna sähköpostin.
ke 28.8.
Ne, joiden ilmoittautuminen tuli myöhässä, tai ilmoittaumisessa oli jotain muuta häikkää, eivät vielä pääse Wetoon palauttamaan harjoituksiaan, eikä heille ole tullut luvattuja sähköposteja. Harjoituksianne pääsette kuitenkin jo tekemään peruskäyttöryhmissä, vaikka palautusta ei vielä voikaan tehdä.
Perjantain ja maanantain peruskäyttöryhmät (PKR27-50):
 • pe 30.8.
  • klo 8:15-9:45: PKR27-29: ML1084, ML40, ML51
  • klo 10:15-11:45: PKR30-32: ML1084, ML40, ML51
  • klo 12:30-14:00: PKR: Ml40, ML53, ML8
  • klo 14:15-15:45: PKR36-39: ML1084, ML40, ML51, ML8
 • ma 2.9.
  • klo 8:15-9:45 PKR40-41: ML1084, ML40
  • klo 10:15-11:45 PKR42-44: ML1084, ML40, ML 51
  • klo 12:30-14:00 PKR45-47: ML40, ML 50, ML 51
  • klo 14:15-15:45 PKR48-50: ML1084, ML40, ML 50

ti 27.8.Startissa käytetty padletti kysymyksineen ja vastauksineenti 27.8.Kurssi lähti käyntiin! Kaikkien, jotka olivat ilmoittautuneet ennen perjantaita, pitäisi päästä Wetoon. Kerron täällä heti, kun saan tuon jälkeen ilmoittautuneet, ja muutamien ilmoittamat ongelmatilanteen selvitellyksi. Selviteltävänä olevat sijoitetaan perjantain ja maanantain peruskäyttöryhmiin (PKR27-PKR50)to 22.8.Joillakuilla vapaavalintaisen kurssin pakollinen aloitusluento menee päällekkäin omaksi starttiluentovaihtoehdoksi osoitetun ajan kanssa. Jos näin on, saa siirtyä tiistain toiseen starttiin ilmoittamatta siitä opettajalle.
Startin jälkeen ei ole pakollista osallistua lähiopetukseen. Jos omat tietotekniset taidot ovat keskiverrot tai sitä paremmat, kurssin suoritus onnistuu verkkokurssinomaisesti.ti 20.8.Imoittautumisaikaa pidennettiin viikolla (ma 26.8. asti), jotta kaikki saavat tiedon imoittautumisesta viimeistään orientaatioviikon aikanama 19.8.Ilmoittautuminen sulkeutuu tänään. Kurssin aikataulutus on julkaistu (ohessa Aikataulu, ks. myös Kurssin suorittaminen)

ke 14.8.
Sivustolta saattaa löytyä toistaiseksi kevään kurssin jäljiltä päivittämätöntä materiaalia, joka päivitetään kurssin starttiin mennessä.
to 25.7.
Syksyllä (ti 27.8.) alkavalle kurssille ilmoittaudutaan NettiOpsussa.Ilmoittautuminen tapahtuu seuraavasti:

 1. Kirjaudu ensin NettiOpsuun tuni-tunnuksellasi
  Tunnus tulee olla aktivoituna, aktivointi tapahtuu sivun https://salasana.tuni.fi/ kautta. Sen kautta voit myös vaihtaa unohtuneen salasanan.
 2. Nyt pääset kurssi-ilmoittautumiseen.