1. Taulukkomuotoinen data

Julkaistu

©Juhani Linna, Aulikki Hyrskykari

Taulukoiden ja taulukkomuotoisen datan käsittelyn perusteiden hallinta on olennainen osa tietotekniikkataitoja. Suurin osa erilaisissa tietovarastoissa säilytettävistä ja niihin kerättävistä tiedoista on taulukkomuotoista, ja erilaisten data-analyysien ensimmäinen askel on usein datan järjestäminen taulukkomuotoon. Taulukko on myös lähes kaikissa ohjelmointikielissä käytetty tietorakenne eli tapa tallentaa tietoa.

Taulukoissa data on tallennettuna järjestelmällisesti alkioihin. Tiettyyn alkioon voidaan viitata suhteessa muihin alkioihin, yksinkertaisimmillaan esimerkiksi tapaan ”kolmas alkio”. Allaolevassa taulukossa alkiohin viitataan indekseillä, ja laskutoimitus alkio[1] – alkio[5] tuottaisi lopputuloksen 13 ja laskutoimitus alkio[4] + alkio[0] lopputuloksen -2. Taulukkoa voi tietorakenteena verrata ruutupaperiin, jossa tietoalkiot ovat omissa ruuduissaan, tai lokerikkoon, jossa ne ovat omissa lokeroissaan.

Taulukkolaskentaohjelmat ovat taulukkomuotoisen datan käsittelyyn erikoistuneita ohjelmia, joista kuluttajakäytössä tunnetuin on Microsoftin Excel ja sen eri versiot – tällä kurssilla käytössä on Office 365:n Excel online sekä työpöytäversio (desktop version) Excel 2016, joka on käytettävissä mikroluokissa ja tulee Office Pro Plus -paketin mukana. Muita tunnettuja taulukkolaskentaohjelmia ovat esimerkiksi IBM:n SPSS sekä ilmaiset Libre Office Calc ja Gnumeric.