8. Verkkojulkaiseminen

Julkaistu

©Juhani Linna, Aulikki Hyrskykari

Verkossa julkaiseminen tarkoittaa tässä digitaalisen informaation – esimerkiksi tekstin, dokumenttien, kuvien ja videoiden – asettamista muiden saataville Internetin (verkon) kautta. Dokumenttien jakamista verkon kautta harjoiteltiin jo teemassa 1, ja sitäkin voidaan pitää verkossa julkaisemisena.

Pilvipalvelujen ja erityisesti sosiaalisen median kehitys on tehnyt verkkojulkaisemisesta helppoa, ja mainosperustaisuus on tehnyt siitä maksutonta tai ainakin edullista. Monelle tavallisille kuluttajallekin julkaiseminen verkossa esimerkiksi Instagramin, Flickrin tai YouTuben kautta voi olla lähes päivittäinen toimenpide. Dokumentteja voi jakaa suhteellisen suoraviivaisesti pilvilevyiltä kuten OneDriveltä, Google Drivestä, DropBoxista tai iCloudista, erikoistuneempia palveluja ovat esimerkiksi SlideShare esitysgrafiikalle ja issuu vihkomuotoon taitetulle medialle. Blogimaiseen sisällöntuottoon on esimerkiksi Blogger ja WordPress, ja yhteistoiminnallista julkaisua voi blogien lisäksi harjoittaa erilaisilla wiki-sivustoilla. Kaikkia näitä palveluja yhdistää paitsi suhteellinen helppokäyttöisyys, myös se että niiden perusversiot ovat kuluttajakäyttäjille ilmaisia.

Olennainen kysymys verkkojulkaisemisessa on, mitä julkaisee ja kenelle. Kysymyksessä mitä merkityksellistä on sekä tiedostomuoto (esimerkiksi kuva, video, esitys, dokumentti) että sisältö (esimerkiksi työsisällöt vs. harrastejulkaisut). Kysymyksessä kenelle on merkitystä sillä, kenen toivoo löytävän julkaisun ja onko ajatuksena esimerkiksi vain jakaminen vai myös yhteismuokkaus tai kommentointi. Useissa työkaluissa on mahdollista valita ainakin sen välillä, julkaiseeko kaikille (eli asettaa julkisesti saataville) vai vain niille, joilla on linkki. Joissakin (kuten yliopiston Office365:n OneDrivessä) on mahdollista lisäksi rajata julkaisu vain oman organisaation jäsenille. Käyttäjän onneksi monessa tapauksessa on monta oikeaa vastausta, mutta sopivimman löytäminen vaatii joka tapauksessa kokeilua. Teeman III viimeisessä osassa teemme juuri tätä – kokeilemme erilaisia verkkojulkaisemisen työkaluja.